Önbellek olarak bilinen cache, isminden de anlaşılacağı üzere, internette yaptığınız işlemlerin geçici bir süre boyunca bilgisayarınızın belleğinde kalması anlamına gelir. Böylelikle daha önce giriş yapmış olduğunuz bir sayfaya yeniden girdiğinizde, bu sayfa daha hızlı ve kolay bir şekilde yüklenecektir. İnternette yeni bir sayfa açtığınızda, daha önce girmediğiniz bu sayfa yavaş yüklenir ve bunu siz de fark edersiniz. Oysa sürekli girdiğiniz sitelerin sayfalarını açmaya çalıştığınızda, bunların fark edilir ölçüde daha hızlı yüklendiğini görürsünüz. “Cache nedir” sorusu, bu şekilde açıklanabilir. Chrome, Mozilla, Explorer gibi tüm tarayıcılar, cache kullanır.
Cache, yani önbellek, yüklediğiniz web sayfasının HTML sayfalarını, içerisindeki görselleri ve dokümanları geçici olarak belleğe alır. Böylece bu sayfa yeniden ziyaret edildiğinde daha az bant genişliği kullanılır ve server’a da daha az istek gönderilir. Bu durum, kullanıcı deneyimini iyileştirir. İnternet kullanımında hızın ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde, cache işleminin gerekliliği daha iyi anlaşılabilir.
Kendi web sitenizin de bu süreçlerden yararlanabilmesini istiyorsanız, cache oluşturması yapmanız gerekir. Burada önemli olan önbelleğin sitenizle en doğru şekilde optimize olmasıdır. Örneğin siteniz PHP kodlardan meydana geliyorsa, önbelleğinizin de PHP kodlarla uyumlu olması gerekir. WordPress benzeri içerik yönetim araçları kullandığınız takdirde, kullanacağınız önbelleği internette ücretsiz olarak bulabilirsiniz.
Cache bellek aslında daha önce yaptığımız işlemleri değerlendirip, yapacağımız bir sonraki işlemi tahmin etme stratejisiyle çalışıyor. Önbelleğin çalışma biçimi, şu an geçmiştekine göre çok daha efektif. Çünkü geçmişte cache işlemci içinde bulunamıyordu ve bu nedenle ana kart ile iletişime geçerek veri hızını yavaşlatıyordu. Günümüzde bu sorun büyük ölçüde ortadan kalktı. Önbellek öncelikle çekirdeğe yakın konumlandırılmaya çalışıldı, en sonunda çekirdeğe gömme işi başarıyla sonuçlandı.
Önbellek, sizin daha önce girdiğiniz sitenin bilgilerini bünyesinde tuttuğunda, bu siteye her girişinizde daha hızlı açıldığını görürsünüz. Bu durum bilgisayarınızda kullandığınız uygulamalar için de geçerlidir. Örneğin Excel’i ilk açtığınızda uzun süre beklediyseniz de, ikinci açışınızda hemen yüklendiğini görürsünüz. Bu da bilgisayarınızın bilgiyi önbelleğinde tutmasıdır. Hızlı ve kolay gerçekleştirilen işlemler için cache hayati önem taşır.
Zaman geçtikçe önbelleğin depoladığı bilgi miktarı artar. Bu durum önbelleğin aşırı yer kaplamasına ve bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle önbelleği periyodik aralıklarla boşaştmak gereklidir. Önbelleği temizlemek için Ccleaner tarzı ücretsiz uygulamalar kullanabilirsiniz.
DNS önbelleğini temizlemek
Bir siteye girmeye çalıştığınızda bağlantı hataları alıyorsanız, bu yöntemi deneyebilirsiniz. Önbelleği temizledikten sonra bu sitelere bağlantı hatası almadan erişim sağlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle Windows tuşu ve R harfine aynı anda basın. CMD komutu penceresine ipconfig/flushdns yazdıktan sonra, bilgisayarınızın DNS önbelleğini temizlemiş olursunuz.
Önbelleğin temizlenmemesi, güncellenmiş bir web sitesini, eski haliyle görmenize neden olabilir. Böyle durumlarda sitelerin güncellenmiş halini görmek için tarayıcının önbelleğini temizlemek gereklidir. Tarayıcı önbelleği aşırı dolduğunda, internette dolanım hızınızda yavaşlama meydana gelir. Bu nedenle tarama geçmişinizi düzenli olarak temizlemek, sizin faydanıza olacaktır. Bu işlem için bilgisayarınızın tarayıcısına gidip ayarlara gelmeniz ve ardından tarama verilerini temizle butonuna tıklamanız gereklidir.
Bu işlem hemen hemen tüm tarayıcılarda aynı mantıkla yapılır. Aynı şekilde akıllı telefonlarınızda ve mobil cihazlarınızda internette sörf yapmak için kullandığınız farklı tarayıcılarda da aynı işlemi yapabilirsiniz. İşlem sırasında şifre bilgilerinizin de silinmesini tercih ederseniz, bazı sitelere tekrar giriş yaparken kullanıcı adı ve şifrenizi tekrar girmeniz gerekebilir.